Főoldal » Adatlopás Elleni Védelem » Sokat veszíthet

Sok a veszteni való!

A hanyag adatkezelés amellett, hogy igen komoly azonnali pénzveszteséggel járhat, számos egyéb problémát is okozhat Önnek és cégének. A hulladék között talált iratok jelentős része nem csak üzleti kémkedésre vagy identitáslopásra ad kiváló lehetőséget, hanem a bizalmas információk hanyag kezelése komoly jogi szankciókkal is járhat.

 
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hasonló esetben szabott már ki 20 millió forint összegű bírságot, melyet a bíróság is jóváhagyott. Emellett potenciális kockázatot jelenthetnek az érintett magánszemélyek, munkavállalók által indítható perek, melyek a reputáció veszteségen túl kártérítést is vonhatnak maguk után. A személyes
iratok hanyag kezelése akár büntetőjogi következményekkel is
járhat, ez esetben az ügyvezetőket, illetve egyéb
felelősszemélyeket 2 éves szabadságvesztés büntetés
fenyegetheti, de a bíróság az érintett céggel szemben is
alkalmazhat szankciókat. 2014. márciusától az érintett
magánszemélyek ráadásul sérelemdíj formájában is igényt
tarthatnak kártérítésre, nem beszélve arról az erkölcsi vagy anyagi
kárról, amit egy felelőtlenül, megsemmisítés nélkül kidobott irat
okozhat, ha illetéktelen kezekbe kerül.

 
 • Adatvédelmi hatósági eljárás
  és bírság (100.000 – 10.000.000 Ft)
 • Egyéb szankciók (cég
  tevékenységének korlátozása,
  megszüntetése, pénzbírság)
 • Polgári per (kártérítés és
  perköltség)
 • Sérelemdíj
 • Büntetőeljárás (akár 2 évig
  terjedő szabadságvesztés,
  pénzbírság)
 • Üzleti kockázatok
  (vevő vesztés, versenyhátrány)
 • Erkölcsi veszteség, jó hírnéven
  esett csorba
 • Időveszteség

Az üzleti jellegű kockázatok is nagy veszélyt jelenthetnek egy cég működésére. Egy üzleti terv, levelezés, szerződés vagy annak tervezete kincset érhet a versenytársak számára, a hanyagul kezelt iratok pedig rossz kezekbe kerülve zsarolásra is használhatók. A sajtó és a közösségi média pillanatok alatt felkapja az ilyen történeteket, ami jelentős reputációveszteséggel járhat még akkor is, ha a jogi eljárások nem végződnek jelentős szankcióval.

A jogi és üzleti kockázatok ugyanakkor jelentős mértékben csökkenthetők olyan intézkedésekkel, amelyek garantálják a bizalmas információk és személyes adatok biztonságát, legyen szó akár elektronikus, akár hagyományos hordozón tárolt adatokról. Az ennek elérésébe fektetett anyagi és egyéb erőforrások elhanyagolhatók ahhoz a veszteséghez képest, amit a cégnek az adatok nyilvánosságra kerülése esetén megcsorbult reputációjának helyreállítására kellene költenie.

Magánemberként is komoly kockázatokat rejt, ha könnyelműen kezeljük személyes adatainkat. A megsemmisítés nélkül kidobott számlalevelek, önéletrajzok, csekkek, banki kivonatok, szerződések, de akár privát levelezés is mind-mind alkalmas lehet arra, hogy az erre "szakosodott" csalók az így megszerzett részinformációkból összerakhassanak egy olyan profilt, mellyel az Ön nevében eljárhatnak szolgáltatóknál, kereskedőknél vagy akár pénzintézeteknél. A pénzveszteség mellett nem elhanyagolható az az időveszteség és pszichikai megterhelés, amit egy ilyen visszaélés utáni, akár évekig tartó bizonyítási eljárás során kell megélnie.