Főoldal » Adatlopás Elleni Védelem » Identitás lopás

 

 

 

 

Védje adatait! – Senki más nem teszi ezt meg ÖN helyett

Személyiséglopás akkor következik be, ha egy személy, vagy vállalat adatait, bizalmas információit egy másik személy eltulajdonítja annak érdekében, hogy azt visszaélésre használja fel. Egy vállalat számára hatalmas károkat okozhat, ha visszaélnek adataival, vagy akár alkalmazottai, vevői adatai kerülnek illetéktelen „kezekbe. Minden vállalatnak biztosítania kell, hogy tevékenysége megfeleljen az Európai Unió és a nemzeti adatvédelmi jogszabályoknak, és hatékonyan kell védenie saját, alkalmazottai és vevői, partnerei adatait.”

Önnel is megtörténhet

2015. szeptember elején az egyik kereskedelmi rádió foglalkozott Szilárd esetével, melyet a következőképp mesélt el:

„Néhány hete kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, melyben közel 2,5 millió forintot követelnek tőlem a korábban a cégem számára vásárolt nagy értékű okos telefonokért és az azokhoz tartozó előfizetésekért. Azonban nem én vásároltam az említett eszközöket, valaki azt a nevemben, a tudtomon kívül az én káromra követte el.”

Ehhez hasonló visszaélések sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő, melyeket sok esetben kukából kiszedett dokumentumokon található információk birtokában követnek el.

„Nagyon nagy veszteség lenne, ha a sértettnek valóban ki kellene fizetnie ezt az összeget. Hogy ezt elkerülje, a nyomozás során neki kell majd igazolnia,hogy valaki a kárára, az adataival visszaélve követte el a csalást. Szilárdnak sajnos fel kell készülnie egy hosszú és fárasztó procedúrára.” – mondta a műsorban megszólaló adatvédelmi szakértő.